Sugestii pentru a construi o locuință performantă
La orice construcție nouă, dacă sunt respectate din start anumite ‘’măsuri’’ se pot obține rezultate lăudabile în privința calității locuinței.
În acest articol vom analiza o serie de aspecte de care ar trebui să ținem cont la planificare, construire și proiectare. Observațiile de mai jos pot fi ‘’bifate’’ fără să fie necesare investiții financiare considerabile. Ele țin adesea de o gândire judicioasă, de o proiectare atentă și pot însemna economii importante de energie, dar și o creștere vizibilă a confortului.
Un prim pas constă în alegerea terenului, care reprezintă un proces îndeajuns de complicat, înrucât este condiționat de mai mulți factori pe care din păcate nu îi putem controla: poziție, preț, vecinătăți, zgomote, restricții de construcții, poluare.
Este greu să găsim acel teren perfect pentru a construi o locuință, însă avem o veste bună, pe orice teren se poate construi o casă de calitate. Totul depinde însă de proiectant.
Al doilea pas esențial constă în amplasarea construcției pe respectivul teren. Sfatul nostru ar fi ca viitoarea locuință sa fie amplasată astfel încât să se valorifice la maxim aportul soarelui la iluminarea și încălzirea spațiilor din interior.
Fațada mai lungă trebuie să fie orientată către sud, iar pe această fațadă trebuie să fie proiectate majoritatea ferestrelor. În acelați timp, construcția trebuie să fie amplasată astfel încât imobilele înveicinate să nu umbrească fațada dinspre sud.
Considerăm că un studiu de însorire este mai mult decât necesar atunci când proiectați o locuință.
O altă etapă esențială constă în orientarea și iluminatul natural al spațiilor. Soarele este considerat un partener de nădejde și ne pune la dispoziție gratuit lumină, căldură, confort și sănătate.
Dacă respectăm câteva principii de poziționare a spațiilor interioare, vom putea profita de o ‘’ofertă’’, fiind scutiți astfel de plătirea unor costuri suplimentare la căldură.
Trebuie să știți că fațada estică este prima care ‘’vede’’ razele soarelui, iar lumina pătrunde în cameră de la răsărit și până la miezul zilei. Este locul ideal pentru a amplasa ferestrele de la dormitoare și trebuie să știți că lumina dimineții este blândă și ne poate creea o stare de bine pe tot restul zilei.
Fațada sudică este fără discuție ‘’vedeta’’articolului. În timpul iernii soarele inundă podeaua camerelor încă de dimineață și până la orele 16-17. Astfel se va încălzi podeaua, contribuind destul de mult la încălzirea spațiilor.
Vara datorită faptului că soarele este mai ridicat pe cer, razele sale nu vor inunda toată camera, întrucât se vor ‘’opri’’ lângă ferestre. Asta va împiedica supraîncălzirea camerelor, însă vor fi luminoase. Pe această față sunt indicate să fie amplasate ferestrele de la camera de zi, livingroom, salon, loc de luat masa și dormitoare.
Fațada vestică se comportă exemplar pe timpul iernii, întrucât beneficiați de lumina soarelui de la ora 14 și până la apus.
Vara în schimb soarele o să ‘’ardă’’ de la ora 14 și până la apus, astfel camerele riscă să se supraîncălzească și vor fi excesiv de luminoase pe timpul verii.
Pe acaestă fațadă pot fi amplasate ferestrele de la birou sau de la camera de oaspeți. Dacă amplasați însă ferestrele de la livingroom sau de la dormitoare se recomandă să le protejați cu pergonele, jaluzele sau obloane.
Fațada nordică, întrucât nu ‘’vede’’soarele deloc, nu trebuie să aibă ferestre ale spațiilor de locuit. Este dedicată ferestrelor de la spații conexe cum ar fi: băi, casa scării sau spații tehnice.
Probabil ați observat că mai sus nu am specificat nimic legat de bucătărie. Care este locul cel mai potrivit pentru această încăpere? Poate să fie amplasată oriunde ( exceptând nordul) în funcție de modul de viață și de perioadele din zi pe care fiecare familie le petrece acolo.
În continuarea articolului vom aborda subiectul care ține de forma optimă pentru o construcție. Casa eficientă termic trebuie să aibă o formă cât mai compactă și un plan cât mai regulat posibil.
Este indicat să construiți o clădire cu o formă regulată, întrucât o clădire cu o formă neregulată are o suprafață a pereților exteriori mult mai mari, rezultând astfel o suprafață mai mare prin care o să se piardă căldura.
Amenajările exterioare
La amenajarea exterioară a curții cu vegetație, copaci, garduri, trebuie să se țină cont de câteva aspecte esențiale și anume:
- Fațada dinspre sud, trebuie să fie expusă permanent razelor soarelui, de aceea trebuie să se evite plantarea copaciilor în fața ei.
- Dacă există o direcție dominantă din care bate vântul (mai ales iarna) este indicat să se planteze conifere.
- Camerele care au ferestre spre vest, vor fi încălzite pe timpul verii, de aceea trebuie să se planteze copaci și vegetație la care iarna le cad frunzele.