Subzidirea unei fundații
Dacă vă întrebați pe ce se bazează mai exact subzidirea unei fundații, acest articol deține toate informațiile necesare care cu siguranță o să vă fie de folos. Aplicata cel mai bine de profesionisti cu experienta, subzidirea este o metoda testata si eficienta de consolidare pentru casele cu probleme la fundatie.
Este un termen foarte folosit atât de constructori cât si de arhitecti sau proiectanti.Procesul de subzidire la fundatie vine ca măsură corectoare, fie pentru case fara fundatie, fie ca metoda de consolidare pe o fundatie realizata incorect, care incepe sa cedeze. Consta in adaugarea unei fundatii suplimentare, prin excavarea in jurul si sub cea existenta si turnarea de fundatie noua.
Vă informăm încă de la începu că există două modalități de execuție a subzidirilor și a consolidărilor și anume:
- Cu dezvelirea fundației pe porțiuni scurte
- Cu dezvelirea fundației pe porțiuni largi
În continuare vom analiza pe larg aceste două modalități de execuție. Pentru început vom discuta despre subzidirea fundației cu dezvelirea acesteia pe porțiuni scurte și vă atragem atenția încă de la început că această subzidire este cea mai economică. Trebuie să împărțiți în porțiuni de 1,50-1,80 m lungime fiecare, care se atacă alternativ.
Astfel în unele porțiuni fundația este descoperită, celelalte rămânând active.
Subzidirea este executată în primă fază pe o porțiune, sarcinile fundației transmițându-se terenului prin tronsoane neatacate. După ce betonul din primul tronson se întărește, se atacă cel del al doilea, sarcinile fundației transmițându-se prin celelalte tronsoane. În ultima etapă se subzidește și ultimul tronson.
Subzidirea fundației cu dezvleirea acesteia pe porțiuni largi. Această metodă se ghidează după o regulă de bază si anume : pe o porțiune mare de perete trebuie să fie executate o serie de străpungeri în zidărie, iar prin aceste străpungeri se vor trece grinzi metalice, rezemate lateral pe stâlpi de lemn.
Grinzile trebuie să fie dimensionate pentru a prelua întreaga sarcină a zidului, astfel fundația o să fie complet descarcată, putându-se subzidi sau consolida. Grinzile o să fie aplicate strâns pe zidăria pe care urmează să o susțină. După ce se realizează sprijinirea, se trece la execuția subzidirii, consolidării sau lățirii fundației, iar scoaterea grinzilor se face după ce betonul fundației este întărit.
Cand nu ai nevoie de subzidire
Poti scapa de problemele fundatiei de tip talpa, daca alegi sa construiesti o casa pe piloni, care este sustinuta de stalpi ingropati adanc in pamant, ce ridica placa de pe sol.
Atentie insa, daca consideri ca poti ridica o casa pe piloni fara autorizatie, poti avea probleme cu autoritatile. Acest model de constructie nu este prevazut specific in lege, deci depinde de autoritatile locale daca permit construire unei case pe piloni fara autorizatie de constructie, sau nu.