Recomandările inginerului pentru achiziționarea unui apartament nou
Dreptul fiecărui cumpărător este acela de a avea posibilitatea de a accesa informații calitative înainte de a achiziționa un apartament. Calitatea, dar și siguranța clădirii se reflectă în calitatea informațiilor disponibile pentru orice cumpărător.
Trei cele mai relevante lucruri pe care le verifică un inginer cu privire la un apartament nou:
- Autorizația de construcție;
- Cartea tehnică;
- Deși este greu de decis atunci când vine vorba despre structură, care adesea este ascunsă sub finisaje, se verifică existența elementelor care sunt la vedere- grinzi, pereți, stâlpi (dacă corespunde situația din realitate cu cele menționate în documentele de mai sus).
Doresc să achiziționez un apartament, ce motive am pentru a putea solicita cartea tehnică a întregii cladiri?
Specialiștii din cadrul echipei Cad-ON te informează că din punct de vedere structural, cartea tehnică îți demonstrează că s-a construit legal, cu profesioniști responsabili, care au preluat cu strictețe corectitudinea proiectului și respectiv corectitudinea execuției clădirii.
Dacă mașina dumneavoastră are carte tehnică, același lucru trebuie să dețină și o clădire, indiferent de dimeniunea ei. Cartea tehnică reprezintă o noțiune de care depinde siguranța personală, de aceea din anul 2007 cartea tehnică a fost introdusă ca și document indispensabil și în domeniul construcțiilor.
Cel care construiește, mai exact dezvoltatorul este cel care are obligația de a întocmi această carte tehnică prin personal atestat, diriginți de șantier.
În continuare îți vom prezenta primele 3 informații esențiale pe care le oferă cartea tehnică în ceea ce privește calitatea unei constrcuții.
- Existența unui proiect de structură verificat în prealabil de către verificatori atestați;
- Această carte tehnică trebuie să dețină procese verbale ale lucrării ascunse care să demonstreze că pe un teren au fost realizate lucrări în conformitate cu proiectul avizat;
- Ultimul element care trebuie verificat este acela legat de existența unui proces verbal de recepție finală fără observații de remediere, sau care să specific fqptul că remedierile au fost finalizate.
Riscurile la care te supui dacă nu verifici în prealabil cartea tehnică pot fi următoarele:
- Eventualele modificări pe care le dorești în apartament în ceea ce privește elementele nestructurale te vor costa mai mult. După aceste modificări vor trebui efectuate expertize pentru a putea determina caracteristicile structurii. Dacă vorbim despre apartamente costurile pot fi extrem de ridicate. Autoritățile și experții vor fi reticenți in a aviza modificări de orice tip, la structuri deja existente pentru care nu există proces verbal de recepție sau carte tehnică complete;
- Dacă au fost descoperite degradări, chair si minore de ordinal fusurilor, nu se pot emite verdicte fără o anqliză în detaliu (expertiză tehnică);
- Poate exista susceptibilitatea, că în execuția și proiectarea imobilului nu au fost respectate prevederile legale care țin de sistemul calității în constrcuții și în cazul unui cutremur, astfel nu există o certitudine legală de rezistență a clădirii;
- Avariile care pot apărea mai apoi la imobil sunt greu de cuantificat, iar lucrările de reparații pot fi costisitoare.
Lipsa informațiilor din cartea tehnică a construcției ar putea crește costurile pentru modificările sau reparațiile ulterioare?
Este o întrebare pe care o adresează majoritatea proprietarilor de apartamente și la care specialistii Cad-On au un răspuns complex.
Dacă ești proprietarul unui apartament și mai apoi apar anumite elemente îngrijoatoare în ceea ce privește structura, trebuie neapărat să te adresezi unui expert în domeniu. Pentru a putea elabora expertiza, expertul are nevoie de planurile de construcție, dar și de procesele verbal care arată că ce este proiectat s-a pus în opera.
În cazul în care proiectul de strctură și procesele verbal de recepție a diverselor părții ale structurii nu există, expertul trebuie să determine configurația structurii și respectiv calitatea lucrărilor care au fost executate pe baza releveelor în încercărilor nedistructive. Deși poartă această denumire de lucrări nedestructive, pentru a prelua probe este necesară decopertarea finisiajelor (dezvelirea elementelor de structură). Acest lucru reprezintă un inconvenient deoarece presupune reparații costisitoare pentur a reface finisajele în apartament.
Problemele care ar putea aparea ulterior, dar care ar putea sa fie evitate printr-o verificare inițială
Spre exemplu un balcon care a fost construit fără fundație, s-a lasat și s-a desprins de clădire la parterul unui bloc. Dacă s-ar fi cerut în prealabil sfatul unui inginer proiectant de strcturi, acesta ar fi putut să observe că în respectiva carte tehnică a construcției nu este documentat acest lucru.
Cât de mari sunt costurile la care risc să ma supun ulterior, ca și viitor proprietar? Cu aproximație, de câte ori poate costa o expertiză tehnică completă față de o consultanță înainte de achiziționare?
Specialiștii sunt de părere că o expertiză tehnică ulterioară poate să vă coste începând de la 5 ori mai mult pentru o unitate independetă de locuit, și ajungând până la valoarea unui apartament, dacă vorbim despre un bloc mai mare de locuințe. Dacă după ce a fost realizată expertiza tehnică se găsește necesară consolidarea locală sau parțială, costurile pot ajunge la nivelul a 40-70% din valoarea întregii clădiri.
Informațile pe care le poți verifica cu ajutorul internetului
Este oare suficient să citiți și să comparați între ele informațiile scrise pe siteu-urile de prezentare, ca să verificați calitatea și siguranța construcției? Aceste website-uri pun accentul în general pe o prezentare comercială, legată de nivelul de confort al viitorei locuințe și nu pe aspect de siguranță structurală.
Totuși trebuie să remarcăm că dezvoltatorii mari, nu își permit să construiască fără actele necesare enumerate mai sus, corect completate.
Verificarea unui apartament într-o clădire nouă, însoțit de un specialist
Trei nelămuriri ale unui cumpărător la care poate să răspundă un inginer pentru a-l sprijini în luarea unei decizii cât mai corecte:
- Este clădirea proiecatată conform normelor actuale în siguranță?
- Este clădirea construită responsabil?
- Calitatea construcției este conformă cu cerințele actuale?
Specialistul în domeniu poate verifica anumite documente specifice care țin de faza de execuție și proiectare. La nivel macro, verificarea conferă cumpărătorului siguranța că a achiziționat o clădire construită la un nivel de calitate cerut de către lege. Dacă documentele sunt complete, atestă o existenșă a asumării clare a răspunderii pentru calitatea lucrărilor proiectate și executate, de către profesioniști în domeniu.
Dacă există anumite elemente de proiectare majore, neconforme, acestea pot fi ușor descoperite înainte de achiziționare, de către un specialist, în cadrul consultării cărții tehnice a imobilului sau vizitei la fața locului.
Ce avantaje poți avea dacă apelezi la experiența unui specialist in construcții pentru a verifica un imobil nou înainte de a-l cumpăra?
Avantaj 1- afli dacă clădirea este proiectată conform normelor actuale de siguranță;
Avantaj 2- afli dacă calitatea clădirii este în conformitate cu cerințele actuale.
Ce dezavantaje are un nespecialist dacă verifică singur?
Dezavantaj 1- poate omite anumite aspect relevante în ceea ce privește siguranța structurii;
Dezavantaj 2- corespondența între actele de construire și realitate au precădere în ceea ce privește structurile și nu este ușor de urmărit, pot scăpa aspecte importante dacă sunt verificate de către un specialist în domeniu.
Înainte de a cumpăra un imobil este recomandată consultarea unor specialiști din domeniul construcțiilor, care vă pot ajuta în luarea unei decizii cât mai intemeiată.