Informaţii tehnice referitoare la soluţiile constructive folosite de proiectanţii CADON
Proiectele CAD-ON respectă cerinţele de rezistenţă şi siguranţă indicate în normativele de proiectare româneşti: P100-2013 – Cod de proiectare seismică şi CR6-2013 -Cod de proiectare pentru structuri de zidărie. Prin normativul P100-2013, se defineşte zonarea seismică a teritoriului României. Cutremurul reprezintă mişcări ale solului iar aceste deplasări induc forţe de inerţie în structura construcţiilor.
Seismul se defineşte prin acceleraţia cu care se mişcă terenul, astfel F=masă*acceleraţia.
Teritoriul României este împărţit în 7 zone cu acceleraţii de la 0,40g – reg. Vrancea până la 0,10g – Apuseni (1g = acc gravitaţională 9.8 m/s2).
Pentru construcţiile de locuinţe cu regim de înălţime parter şi etaj se poate simplifica problema zonării stabilind trei categorii:
- Zona cu seismicitate severă ag >= 0.25g (roşu);
- Zona cu seismicitate moderată 0.15<= ag<=0.20g (galben);
- Zona cu seismicitate redusă ag < 0.15g (albastru).
Structura de rezistenţă a modelelor de case proiectate de CAD-ON, este în general o structură clasică cu pereţi structurali din zidărie confinată (legată/încadrată) cu stâlpişori şi centuri din beton armat. Codurile conţin prevederi constructive minime ce trebuie să fie respectate în conformarea structurii de rezistenţă.
Conform unor predeveri ale normativului mai sus amintit, la toate clădirile cu pereţi structurali din zidărie, cu elemente din argilă arsă, se vor prevedea, ca măsură constructivă stâlpişori de beton armat ca în figura ataşată.
Stâlpişorii S1 sunt poziţionaţi la colţurile/intersecţiile pereţilor. Stâlpişorii S2 au rolul de limita distanţă între doi stâlpişori succesivi la 4-5m. Stâlpişorii S3 au rog de bordaj al golurilor de uşi şi ferestre. În zona cu efecte severe ag>=0.25g (roşu) este obligatorie bordarea golurilor cu suprafaţă >= 1,5 m2 (gol de fereastră dublă), iar în celelalte zone trebuie bordate golurile cu suprafaţă >= 2,5 m2 (gol de uşa).
Secţiunea minimă a stâlpişorilor trebuie să fie >= 625 cm2 (25×25 cm). Armarea stâlpişorilor trebuie să fie min 4 bare cu diam φ14 mm în zona roşie şi min 4φ12 în restul teritoriului.
Conform altor prevederi ale normativului P100-2013, pentru satisfacerea cerinţei de robusteţe, în scopul evitării ruperilor fragile locale sub efectul acţiunii seismice, pentru executarea pereţilor structurali din zidărie, se vor folosi numai elemente din argilă arsă clasificate în grupele 1 şi 2, având următoarele proprietăţi:
- volumul total al golurilor (% din volumul brut) <= 45%;
- volumul maxim al unui gol de manipulare (% din volumul brut) <= 12,5%;
- grosimea pereţilor interiori >=10 mm şi exteriori >= 15 mm (pentru zona roşie);
- grosimea pereţilor interiori >= 8 mm şi exteriori >= 12 mm (pentru zona galbenă şi albastră);
- pereţii verticali interiori să fie realizaţi continuu pe toată lungimea elementului de argilă.
Pentru executarea pereţilor structurali din zidărie se vor folosi numai elemente pentru zidărie din categoria I.
Utilizarea elementelor de zidărie din argilă arsă cu goluri orizontale nu este permisă pentru executarea pereţilor structurali din zidărie cu excepţia construcţiilor provizorii şi a anexelor gospodăreşti.
Elementele pentru zidărie cu feţe verticale de capăt tip „nut şi feder/lambă şi ulucă”, produse în ţară sau din import, nu vor fi folosite pentru realizarea pereţilor structurali din zidărie indiferent de regimul de înălţime al casei sau de zona seismică a amplasamentului.
În privinţa cerinţelor pentru fundaţii, normativul P100-2013, precizează că fundaţiile pereţilor structurali din zidărie vor fi de tip „talpă continuă”. În cazul construcţiilor fără subsol şi pe amplasamente cu teren normal de fundare, pentru construcţii din clasa a IV-a de importantă (link articol ref. la încadrarea în categoriile de importanţă), în toate zonele seismice, soclul poate fi executat din beton simplu dacă rezultatele calculelor de dimensionare cu încărcările corespunzătoare permit această soluţie.