Indicatori urbanistici POT și CUT
Probabil vă întrebați ce înseamnă mai exact acești doi termeni POT și CUT. În continuarea articolului veți afla definiția exactă a acestor doi termeni urbanistici și la ce vă pot folosi aceștia atunci când doriți să vă construiți o locuință.
Vă informăm că POT și CUT sunt termeni care fac parte din categoria numită indicatori urbanistici, mai exact scopul lor este acela de a rezulta anumite indicații. Fiind un articol tehnic nu voi reinventa apa caldă…așa că voi aduce un extras din legea 350/2001 din 06 iulie 2001. Această lege face parte din legile urbanismului și amenajărilor teritoariale de unde se poate înțelege foarte clar ce înseamnă acești doi termeni.
Conform legii mai sus menționate coeficientul de utilizare (CUT) reprezintă raportul dintre suprafața construită desfășurată (suprafața desfășurată a tuturor planșelor) și susprafața parcelei inclusă în unitatea teritorială de referință. Nu se ia în calculul suprafeței constuite desfășurate următoarele: suprafața subsulurilor cu înălțimea liberă de 1,80m, spațiile tehnice sau spații destinate protecției civile deschise, precum și a podurilor neamenajabile, aleilor de acces pietonal/carosabil din incintă.
Procentul de ocupare a terenului (POT) face referire la raportul dintre suprafața construită (amprenta la sol a clădirii sau proiecția pe sol a perimetrului etajelor superioare) și suprafața parcelei. Suprafața construită se rezumă la suprafața construită la nivelul solului, cu excepția platformelor, a scărilor de acces și teraselor descoperite ale parterului care depășesc planul fațadei. Proiecția la sol a balcoanelor a căror cotă de nivel este sub 3.00m de la nivelul solului amenajat se include în suprafața construită.
Vă informăm faptul că acești indicatori urbanistici trebuie să fie respectați conform specificaților în vigoare deoarece ele reprezintă elemente caracteristice reglementarilor de urbanism.