Importanţa etrierilor la armarea elementelor din beton armat
Pentru a scrie un articol despre acest subiect este destul de dificil datorita numeroaselor detalii ce trebuie explicate in amanunt pentru a putea fi intelese si de cei care nu sunt de specialitate.
Asadar vom incerca sa explicam, in prima faza, cat este de importanta prezenta etrierilor intr-un stalp din beton armat, indiferent de forma lui, circular, dreptunghiular, patrat, etc.
Importanţa etrierului în stâlpul de beton armat
Stâlpul din beton armat este un element care are menirea să susţină o încărcare pusă pe el, adică acţionează ca o coloană verticală. Cu cât încărcăm stâlpul mai mult cu atât el este mai solicitat şi va avea trei tipuri de tendinţe de eşec:
- tendinţa de a străpunge pământul (fundaţie inadecvată sau total absentă) sau placa de beton de la partea superioara;
- tendinţa de a se îndoi, (adică flambează);
- tendinţa de a se strivi.
În cazul situaţiei a) nu prea e vina stâlpului ci a faptului că celalalte elemente constructive nu au fost dimensionate cum trebuie sau că stâlpul a fost făcut prea subţire în raport cu ele, dar în situaţiile b) şi c) de cele mai multe ori de vină vor fi etrierii prea rari (1), prea subţiri (2), sau poziţionarea lor incorectă (3).
Etrierul este folosit la constrângerea stâlpului de beton şi a barelor verticale, împreună cu barele etrierii vor crea o cuşcă de oţel din care betonul nu va putea să iasă şi astfel se va ajunge la o bucată rigidă foarte rezistentă la presiune. Nu este vorba de etrieri mai groşi ci de etrieri mai des amplasaţi.
Opinia specialiştilor este că cel mai eficient design este cel al stâlpului de beton armat rotund. Pentru astfel de stalpi etrierii au formă de solenoid, sau spirală care este un etrier continuu de sus şi până jos. De cele mai multe ori etrierii se desfac nu se rup, iar folosind un solenoid, probabilitatea ca acesta să se desfacă este multe prea mică. Aceeaşi lucru se poate aplica şi la stâlpi pătraţi, cu forma dreptunghiulara, grinzi, etc.
Tendinţa stâlpului de a străpunge placa de beton de la partea superioara poate fi combătută prin îngroşarea plăcii, apariţia grinzilor sau daca nu se doresc grinzi sau/şi îngroşări de placă se pot pune nişte capace de oţel cu diferite forme pentru a se opune străpungerii şi de a ţine mai bine contactul cu placa de beton armat subţire.