Impactul schimbărilor legislative
În mediul online, cu precădere pe canalele de social media se discută nenumărate subiecte în care majoritatea celor care scriu nu cunosc îndeajuns domeniu și nu înțeleg anumite decizii politice. Astăzi cu ajutorul acestui articol vom încerca să vă lămurim asupra modificărilor unui proiect determinate de schimbările legislative.
Impactul pe care îl au schimbarile cadrului legislativ asupra investițiilor publice
În conformitate cu legea 350/2001 procesul de autorizare a lucrărilor de construcție a unei clădiri se demarează cu emiterea certificatului de urbanism. În cazul unei investiții publice pentru a fi aprobat un buget de investiție se realizează anumite documentații tehnice preleminare cum ar fi: Studiul de Prefazabilitate (SPF), Studiul de Fezabilitate (SF) și Documentația de Avizare a Lucrărior de Intervenție (DALI). Fiecare document din cele enumerate mai sus fiind definite de HG 907/2006, act legislativ în care se prezintă conținutul cadrului, dar și rolul fiecăruia. Aceste documentații se întocmesc de către o echipă de proiectare compusă din profesioniști, fiecare gestionând specialitatea sa.
Din momentul demarării procesului de întocmire a documentațiilor și până la aprobarea acestora trec câteva luni. Urmează apoi etapa de achiziție publică pentru documentațiile de proiectare aferente fazelor de Proiect Tehnic și Documentație Tehnică pentru a obține autorizația de construire. Într-un scenariu optimist toate etapele menționate, de la emiterea Certificatului de Urbanism și până la demararea Proiectului Tehnic pot dura până la 12 luni. La aceste luni se adaugă și timpul aferent proiectării și obținerii avizelor, un termen estimat fiind cel de 6 luni, ajungâdu-se astfel la un minim de 18 luni.
În toată această perioadă dacă Parlamentul sau Guvernul emit anumite acte normative care modifică mai apoi conținutul juridic al documentațiilor de proiectare, intervin prelungiri ale termenelor de așteptare, iar în cel mai sumbru scenari se poate ajunge la blocarea investiției și asta datorită depășilor bugetare generate de schimbările legislative.
Iată cum orice instituție publică sau proiectant ajunge în situația unui blocaj și asta datorită schimbărilor legislative sau normativelor aflate în vigoare. În această situație niciuna dintre părțile contractuale implicate nu se fac vinovate și vor trebui ca împreună să găsească cele mai optime soluții pentru a depăși acest blocaj pentru bunul mers al instituției.
Așa cum se poate observa din această scurtă descriere schimbările cadrului legislativ afectează direct investițiile publice, dar și pe cele private generând anumite blocaje, sincope și fără anumite transformări sau adaptări aceste puncta nevralgice nu pot fi depășite.