Cele mai recomandate structuri de rezistență pentru blocuri și clădiri
Consolidarea unei structuri de rezistență a clădiriilor este indispensabilă pentru fiecare țară în parte, întrucât aceasta vizează protecția cetățenilor în caz de dezastre naturale. Blocurile, clădirile administrative, instituțiile de învățământ, reprezintă doar câteva dintre exemplele care arată cât de esențiale sunt proiectele de rezistență și construcție.
Dezvoltarea acestor proiecte crește într-un ritm alert, ținând cont și de faptul că numeroase clădiri din țară sunt cu un grad ridicat de risc seismic. Specialiștii în domeniu susțin că până în anul 2030, aproximativ 40% din populația lumii o să trebuiască să aibă acces la locuințe (circa 3,000 de oameni). Asta ar putea însemna că trebuie să se construiască 96,000 de locuințe.
S-au întâlnit numeroase cazuri de autorizații de construcție care au fost emise în mod abuziv, mai ales în privința construcțiilor de blocuri noi, case și vile. Specialiștii din cadrul echipei Cad-ON vă informează ce acte trebuie verificate în prealabil: proiectul de casă, informații despre arhitectul care a realizat proiectul, dacă respectiva construcție are autorizație de construire și dacă a fost verificată.
Află de la noi care sunt cele mai recomandate structuri de rezistență pentru clădiri
Pentru clădirile destinate învățământului, blocurile de locuit care dețin magazin la parter, hotelurile și alte clădiri asemanatoare se folosesc structuri de rezistență din schelet de beton armat. Vă informăm că respectivele structuri au un sistem dispus după direcții ortogonale, care asigură rigiditate și rezistență construcției.
Există și varianta de structură cu schelete din beton integral prefabricat, iar o astfel de structură se poate concepe din elemente independente prefabricate care sunt îmbinate la noduri. Mai pot fi întâlnite și ansambluri cu bare, cu stâlpi de aceiași lungime, care să corespundă înălțimii etajului.
Pentru clădirile sau blocurile cu mai multe etaje se recomandă structurile cu stâlpi turnați monolit care vor fi din beton armat parțial cu prefabricare. La clădirile mari care au structură din beton se utilizează planșee turnate monolit, ce se reazemă pe riglele cadrelor.
Echipa Cad-ON vă mai prezintă alte câteva structuri care pot fi utilizate pentru construcția clădirilor, iar printre acestea se numără:
- Structuri de rezistență care au pereții portanți și sunt din beton, zidărie, beton armat; acestea reprezintă structurile de tip celular, de tip fagure și sală.
- Structurile de rezistență alcatuite dintr-un schelet în cadre, de baza orizontal sau vertical, din beton armat turnat monolit sau în unele cazuri din metal.
- Structuri de rezistență mixtă, pentru parter se apelează la cadre, iar la etaj pereții sunt portanți, realizați din beton armat.
- Structurile de rezistență din cadre și diafragme pline sau cu goluri, aici se pot folosi cadre marginale și intermediare, din beton armat.
- La blocurile înalte, hoteluri sau la clădirile destinate birourilor se folosesc structuri de rezistență combinate, formate din cadre și diafragmă.
- În ceea ce privește blocurile sau clădirile culturale sunt utilziate structuri cu pereți portanți care sunt din zidărie de cărămidă, din blocuri și fâșii de beton. Se optează pentru acest gen de structuri deoarece asigură o bună izolare fonică și termică, rezistență și sustenabilitate.
- La gradinițe, creșe și școli și pentru clădirile care au doar un etaj se optează pentru structuri de rezistență cu pereți portanți, care sunt fâșii armate din beton.
Structurile de rezistență trebuie neaparat să fie alese ținând cont de anumiți factori importanți: destinația clădirii, amplasamentul ei, înălțimea, materialele de construcție și tehnologia de realizare. Specialiștii trebuie să țină cont de toți acești factori enumerați mai sus atunci cand aleg tipul de structură de rezistență pentru un bloc, o clădire, o vilă.