Balcon la parterul blocului – paşii necesari pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie
De multe ori, pentru persoanele care locuiesc la parter, lipsa unui balcon reprezintă un inconvenient. Balconul înseamnă câţiva metri în plus ce pot fi utilizaţi în diverse moduri: fie poate prelungi sufrageria, fie va face o mică seră sau bibliotecă, sau pur şi simplu poate fi folosit pentru depozitarea anumitor obiecte. Dacă vă aflaţi într-una din situaţiile de mai sus, sau pur şi simplu v-aţi săturat de uscat rufele în casă, puteţi construi un balcon.
Construirea unui balcon este permisă numai sub perimetrul balcoanelor existente la etajele superioare, în baza autorizaţiei de construire, eliberată de serviciile abilitate din cadrul primăriilor locale. Primul pas pentru obţinerea autorizaţiei de construire este eliberarea certificatului de urbanism. Acesta se obţine de la primăria pe rază căreia se află apartamentul. După obţinerea certificatului de urbanism, este necesară obţinerea avizelor de la furnizorii de utilităţi şi întocmirea expertizei tehnice. Avizele sunt necesare pentru a verifica dacă reţelele furnizorilor de utilităţi nu sunt prezente în zona respectivă, deoarece în timpul lucrărilor este posibil să provocaţi daune respectivilor furnizori, avariind reţeaua. Totodată este necesară obţinerea avizului GIS-Cadastru, în care se face referire la categoria terenului viitoarei construcţii, dacă este sau nu spaţiu verde şi dacă este sau nu construibil.
Un alt pas important ce trebuie făcut este obţinerea acordului Asociaţiei de proprietari (acordul şi semnătură preşedintelui asociaţiei) sau acordul notarial al tuturor proprietarilor de pe scară, în cazul în care blocul nu are asociaţie de proprietari, însă şi acordul notarial al vecinilor adiacenţi. De asemenea, este necesar acordul Inspectoratului în Construcţii, pentru intervenţii la orice construcţie existentă.
Mai departe, pentru obţinerea autorizaţiei de construire, este necesară întocmirea documentaţiei tehnice, proiectul viitoarei construcţii. Proiectul conţine o serie de piese scrise şi piese desenate care sunt realizate de un proiectant autorizat.
Pentru construirea unui balcon fără autorizaţie de construire, Legea 50/1991 modificată, completată şi actualizată, prevede aplicarea unor sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 20.000 RON.