Atribuțiile verificatorului de proiecte
Verificatorul de proiecte trebuie să fie un specialist cu experiență în domeniul său de activitate. Acesta este specializat in vaste domenii precum arhitectură, structură de rezistență, instalații.
Ce face mai exact verificatorul de proiecte?
Verificatorul de proiecte atestat, are obligația să urmarească următoarele aspecte esențiale:
– date privitoare la condițiile specifice de amplasament
-modul de respectare a reglementărilor tehnice în vigoare, în funcție de categoria de importanță a acelei construcții.
Trebuie să știți că într-un proiect de arhitectura nu se supun verificării următoarele aspecte: principiile de compoziție, concepția de arhitectură și nu în ultimul rând soluțiile estetice și volumetrice stabilite de către architect în colaborare cu proiectantul structurii de rezistență.
Verificatorul de proiect o să întocmească și o să țină la zi un registru de evidență al proiectelor. Tot el o să semneze și ștampileze documentele desenate și scrise numai dacă respectiva documentație este corespunzătoare din punct de vedere legal.
Daca vă întrebați ce presupune o verificare tehnică, noi avem răspunsul, care cu siguranță o să vă lămurească.
Verificarea tehnică a unui proiect se face prin cerințele stabilite prin lege, de către speciliști verificatori de proiecte atestați. Verificarea la punctul ‘’Rezistență și stabilitate’’ este esențială pentru toate construcțiile, cu următoarele excepții: clădiri pentru locuințe cu parter și parter plus un etaj și anexele gospodărești situate în mediul rural.
În continuare vă vom dezvălui ce anume se verifică într-un asemenea porces. Sunt supuse verificării următoarele:
-documentația tehnică de proiectare necesară pentru obținearea autorizației de construire
-documentațiile tehnice și detaliile de execuție în format planșee, caiete de sarcini; acestea fiind necesare pentru constatarea respectării cerințelor impuse prin lege.