Aria sau suprafaţa întâlnite în construcţii şi imobiliare
După cum bine ştim unitatea de măsură a ariei, exprimată corect, dar şi cea mai des întâlnită ca şi termen este metrul pătrat. Există câteva domenii în care ariile sau suprafeţele devin caracteristica esenţială la care trebuie să vă raportaţi.
Vindeţi un teren? Cumparaţi un apartament? Construiţi o casă de la zero?
Putem spune că sintagma de suprafaţă este vedeta acestui articol şi ar trebui să lămurim din punct de vedere legal ce reprezintă suprafaţa şi cărei suprafeţe trebuie să ne raportăm în diverse situaţii.
Cea mai completă suprafaţă, dar şi cea care le include în general pe câteva dintre cele ce urmează este suprafaţa desfaşurată. Aceasta reprezintă tehnic suma suprafeţelor secţiunilor orizontale ale tuturor nivelurilor locuinţei, delimitată de conturul exterior şi al pereţilor exteriori. Prin suprafaţă construită se înţelege: suprafaţa amprentei construcţiei.
În continuare vom vorbi despre suprafaţa cea mai întâlnită şi utilizată în viaţa de zi cu zi, iar aceasta este suprafaţa utilă a locuinţei/imobilului. Aceasta este dată de diferenţa dintre suprafaţa desfăşurată şi suprafaţa ocupată de pereţii locuinţei. Suprafaţa utilă reprezintă pe scurt suma tuturor suprafeţelor încăperilor.
Pentru cei care îşi doresc sa înţeleagă ce conţine această suprafaţă, este de precizat că ea cuprinde: camera de zi, dormitoarele, băile, bucătăria, spaţii de depozitare.
Ultima şi poate cea mai puţin folosită, deşi noi considerăm că este cea mai relevantă în cazul imobilelor rezidenţiale este suprafaţa locuibilă a încăperilor de locuit şi cuprinde suprafaţa dormitoarelor şi a camerei de zi.
Suprafeţele menţionate şi descrise mai sus sunt cele prevăzute şi descrise în legea locuinţei, dar în funcţie de scopul pentru care este folosită sau determinată, o suprafaţă poate face referire şi la aspecte diferite. Terenurile spre deosebire de clădiri, locuinţe sau imobile au în plus câţiva indicatori specifici, legaţi de suprafaţă, pe care îi vom prezenta în continuare.
- Suprafaţa construită este reprezentată de suma suprafeţelor, ocupate definitiv cu utilaje, clădiri, construcţii pentru depozitare şi instalaţii.
- Suprafaţa incintei reprezintă suprafaţa totală delimitată, a teritoriului incintei terenului.
- Suprafaţa liberă este suma tuturor suprafeţelor de teren, altele decât cele menţionate mai sus şi este stabilită conform reglementărilor legale în vigoare.
- Suprafaţa ocupată, foarte importantă în numeroase situaţii reprezintă şi ea suma suprafeţelor construite, reţelelor şi căilor de transport.
Pentru a întelege mai exact noțiunile tehnice nu ezitaţi să solicitaţi sprijinul unor specialişti în domeniu, care vă vor putea lămuri cu privire la toate aspectele de care trebuie să ţineţi cont în privinţa suprafeţelor, dacă doriţi să achiziţionaţi un teren sau o locuinţă.