DTAC, PTH, DE, DTAD, DTOE- 5 instrumente necesare
Ținem să vă reamintim că documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții se elaborează de către proiectanți autorizați. În continuare vom explica și analiza câțiva termeni esențiali în obținerea autorizației.
DTAC– înseamnă Documentația Tehnică pentru obținerea autorizației de construire și reprezintă proiectul de arhitectură, rezistență și instalații, în baza căreia instituția locală (primăria) emite autorizația de construire.
PTH– face referire la Proiectul Tehnic și reprezintă totalitatea documentelor , planurilor fuzionate de către arhitecți, ingineri de rezistență, ingineri de instalații, care cuprinde soluțiile economice și tehnice de realizarea a obiectivului de investiții. Pe baza acestui document se execută lucrarile de construcție autorizate.
DE– înseamnă Detalii de Execuție și cuprinde reprezentări grafice (desene) și documenații scrise, elaborate în baza proiectului tehnic. Acest document detaliază soluții tehnice de asamblare, executare, montare și alte asemenea operațiuni, privind părți din construcție și care indică dimensiuni, materiale folosite și tehnologii de execuție. Detaliile de Execuție sunt elaborate în condițiile cerute de către lege și sunt verificate de verificatori tehnici atestați.
DTAD– înseamnă Documentația Tehnică și este necesară pentru obținerea Autorizației de Demolare și în mare reprezintă proiectul de arhitectură, rezistență și expertiză tehnică în vederea demolării parțiale sau integrale a unui imobil.
DTOE– Documentația Tehnică pentru Organizarea Execuției este absolut necesară în cadrul proiectelor ce prevăd organizări de șantier prin amplasarea unor barăci, împrejmuiri temporare și este întocmită de către arhitect. Se prezintă împreună cu documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție.