Ce se poate construi în zonele protejate
În multe dintre orașele și municipiile din România există numeroase areale denumite ‘’zone construite protejate’’. Mai exact, condițiile de construibilitate din respectivele zone diferă de restul orașului.
Atractivitatea unor astfel de zone este determinată de amplasarea lor în zone centrale și ultra centrale, conținând un fond construit aflat în diverse stadii de degradare, conservare sau reabilitare în care prețul de vânzare al proprietăților este bun, astfel investitorii devin interesați.
Conform ordinului MLPTL nr 562/2003 pentru aprobarea reglementării tehnice, aceste zone se definesc ca făcând parte din teritoriul administrativ al orașelor și comunelor în care construcțiile, cadrul natural și activitățile umane prezintă calități istorice a căror protejare reprezintă interes public.
Trebuie să știi că definirea unei zone construite protejate se realizează cu PUZ care se fundamentează prin anumite studii, iar in acest caz cele mai importante sunt studiile istorice, ântocmite de către arhitecți membrii CAR cu drept de semnătură. Partea de urbanism se realizeză de arhitecți sau urbaniști având drept de semnătură pentru PUZ.
Cu ajutorul efectuării studiilor istorice de către autoritatea publică locală se analizeză clădirile dintr-o zonă din punct de vedere arhitetcural, protejându-se elementele care le definesc. Prin studiile istorice de urbanism se analizează dacă o conformare stradală, a modului de amplasare în parcelă este specifică unei perioade istorice și dacă este necesară conservarea.
Trebuie să știți că prin aceste studii nu se identifică doar clădiriile care urmează să fie clasate ca și monumente istorice ci este realizată o radiografie a zonei .
Procesul de auorizare a unei lucrări de construcție într-o zonă construită protejată, indiferent că este vorba despre intervenții ce urmează să fie aduse respectivei construcții sau edificarea alteia noi pe o parcelă liberă este același ca și în aczul oricărei autorizări. Conform legii 350/2001 cu privire la amenajarea teritoriului, procesul de autorizare începe cu emiterea certificatului de urbanism, continuă cu întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor, elaborarea proiectului tehnic și a documentației pentru obținerea autorizației de construire, realizarea lcrărilor și recepția acestora conform prevederilor legale.
În general, regulamentele locale de urbanism pentru zone construite protejate interzic activitățile poluante. Cu siguranță în astfel de zone se vor putea realiza lucrări ale unor locuințe individuale, spații de birouri, spații comerciale, dacă acestea îndeplinesc condițiile din regulament și cele generale, specific fiecărei zone.
Mai trebuie să știți că în cadrul unei zone construite protejate în care se realizează o desfințare a unei clădiri este necesară ântocmirea unui PUD prin care să se stabilească modul de amplasare în parcelă și conformația architectural-urbanistică a construcției.
În concluzie, într-o zonă construită protejată se pot realiza numeroase tipuri de investiții și construcții cu respectarea condițiilor legale.