Atribuțiile inginerului structurist
Scopul fundamental al unui inginer structurist este acela de a construi structuri care sunt protejate și sigure si sunt conforme cu toate standardele de dezvoltare ale unei localități. În cursul activității sale, inginerul mai efectuează, de asemenea, investigații preliminare ale șantierului pentru a se asigura că este viabil pentru construcții.
Principalele activități pe care le poate desfășura un inginer constructor sunt următoarele:
- Inginer structurist
- Inginer executant
- Dirginte de șantier
- Verificator de proiecte
- Expert tehnic construcții
Un inginer structurist poate sa fie implicat in urmatoarele situatii:
- Cladiri rezidentiale
- Structuri existente
- Proiecte comerciale
- Nevoi structurale suplimentare
- Daune de furtuna
Inginerul structurist realizează documentație tehnică, caietul de sarcini ale unei construcții, proiectul tehnic, pentru obtinerea autorizație de construire și execuție. În același timp, acest stabilește sarcinile de încărcare a structurilor, efectuează calcule statistice și dinamice, concepe structura de rezistență.
Inginerii structurali ”luptă” în fiecare zi cu gravitația, vântul, zăpadă, dar și ploaia, și toate astea pentru a oferii oamenilor structuri remarcabile, care să nu le pună viața în pericol. Sunt experți în rezolvarea problemelor, întâmpinarea provocărilor și oferirea de soluții creative. Aceștia lucrează adesea alături de ingineri civili, dar și arhitecți ca și partea a unei echipe de construcție. Pe scurt, dacă o structură ar fi un corp uman, atunci arhitectul ar fi preocupat de forma și aspectul corpului, iar inginerul structurit ar fi interesat de schelet.
Inginerii structuriști trebuie să aibă o bună înțelegere a matematicii și fizicii și abilitatea de a aplica aceste aspecte în rezolvarea creativă a problemelor.