Tipuri de planuri pe care le întâlnim în construcții
În domeniul construcțiilor există mai multe categorii de planuri.
Proiectele pentru lucrarile de constructii se executa de catre proiectanti pe hartie (partea scrisa) si pe planse (partea desenata). Plansele desenate se numesc plan-uri si se executa pe coli de hartie speciala care sunt apoi multiplicate in mai multe exemplare.
În primă fază, planurile se diferențează după conținut, adică după ceea ce reprezintă fiecare. Ele pot reprezenta un ansamblu de construcții sau chiar o construcție în întregime (de exemplu fața principală a unei clădiri).
In functie de continut, intalnim urmatoarele tipuri de planuri în domeniul construcțiilor:
- Planul de situație, reprezinta proiectia pe teren (vazut de sus) al conturului exterior al constructiei, caile de acces, orientarea cladirilor fata de punctele cardinale, limitele terenului pe care se executa, vecinatatile, etc. Acest plan este o harta care arata pozitia constructiilor care se executa. Dacă planul de situație cuprinde un grup mai restrâns de obiecte, constituind o unitate funcțională, atunci planul de situație este numit plan de ansamblu.
- Plan de amsamblu – se refera la planul parterului si planurile etajelor pentru a se reprezenta sectionarea constructiei cu un plan orizontal, cotandu-se toate elementele cum ar fi: grosimea peretilor, dimensiunea camerelor, golurile ferestrelor si usilor.
- Fațadele, sunt planuri care reprezintă suprafața văzută din afară, a pereților exteriori.
- Secțiunile – planurile verticale in lungul sau transversal constructiei care contin toate cotele elementelor, dupa cum urmeaza: grosimea peretilor, inaltimea camerelor, grosimea planseelor, dimensiunea golurilor prevazute in sectiunea respectiva.
Mai exista si alte tipuri de planuri dupa cum urmeaza:
- Planurile de cofraj – pentru elementele de beton armat care sunt turnate pe santier. – reprezinta planurile dupa care se executa montarea armaturii in lucrare. – reprezinta detalii cum se fasoneaza si se monteaza armatura in lucrare.
- Planurile instalatiei de apa, canal, electrice, incalzire, ventilatie, iar acestea se redacteaza dupa reguli de desen specifice, ele trebuie sa contina traseul conductelordar si pozitia corpurilor de incalzit si iluminat si intrerupatoarelor.