Oportunitatea sistemelor solare şi fotovoltaice în instalaţia casei voastre
Pentru reducerea consumului de energie plătită şi pentru creşterea confortului casei, vă propunem echiparea acesteia cu sisteme solare termice şi fotovoltaice.
O dată cu dezvoltarea tehnologică, pentru satisfacerea diverselor nevoi de confort, oamenii consumă din ce în ce mai multă energie. Acest lucru se reflectă prin creşterea consumului de energie utilizată în locuinţe sub formă de energie electrică şi termică.Din punct de vedere energetic, în mod tradiţional, în ţara noastră,o casă consumă energie electrică din Sistemul Energetic National (SEN), iar energie termică, fie prin arderea locală individuală a unor compuşi fosili: lemn, carbune sau gaze naturale,fie printr-o reţea de încălzire comună.
În ambele situaţii, materia primă o reprezintă resursele primare, în majoritate epuizabile sau pe cale de epuizare (petrolul, cărbunele, gazele naturale) sau exploatate în mod necorespunzător (cazul masei lemnoase arse).
Din dorinţa de a înlătura aceste efecte dezastruoase pentru mediu, dar şi din nevoia de a reduce cheltuielile cu utilizarea energiei în gospodărie, pe fondul dezvoltării tehnologice a sistemelor de producere a energiei electrice şi termice din surse regenerabile, a apărut oportunitatea producerii energiei utile dintr-o gospodărie, punctual, doar pentru nevoile acesteia. Asigurarea energiei electrice pentru o gospodărie se poate face din energie solară fotovoltaică sau din energie eoliană.
Asigurarea necesarului de energie termică se poate face fie direct din energie solară prin intermediul captatorilor solari termici, fie indirect, din energie electrică. O altă metodă de producere a energiei termice este obţinerea acesteia prin intermediul pompelor de căldură, prin preluarea căldurii solului, sau a apelor freatice. Din punct de vedere ecologic cea mai la îndemână sursă de energie este soarele. Datorită reducerii costurilor la echipamente, soluţia a devenit şi economică.
Pentru producerea energiei electrice din sursă solară şi/sau eoliană se folosesc instalaţii ce au la bază panouri fotovoltaice cu celule, asamblate în baterii de panouri şi, după caz, generatoare eoliene, dimensionate pentru tensiuni de lucru şi capacităţi de producţie adaptate pentru nevoile fiecărui tip de consumator în parte prin intermediul invertoarelor care asigură tensiunea de lucru necesară acestora.
Cel mai eficient mod de consumare a energiei electrice este consumarea în momentul producerii ei, înlăturând diversele forme de stocare.
Acest lucru presupune două aspecte:
- Pe de o parte, consumarea energiei electrice în momentul producerii, controlată printr-un sistem de automatizare care să acorde diverse niveluri de priorităţi receptorilor electrici din gospodărie;
- Pe de altă parte, consumarea energiei electrice produse într-un sistem numit “on-grid” ceea ce presupune introducerea în SEN a energiei electrice produse şi neconsumate.
- Energia electrică produsă şi neconsumată, introdusă în SEN, generează facturi de energie electrică mai mici pentru consum, în perioadele de vara, chiar cu valori negative de preţ, oferind posibilitatea consumării energiei electrice astfel preplătite în perioadele de iarnă.
În vederea instalării şi exploatării unei instalaţii de producere a energiei electrice din sursă solară, sursă eoliană, sau combinat din ambele surse, cu introducerea în SEN, este necesară parcurgerea unei proceduri legale de autorizare.
În regim casnic, o capacitate de producţie a energiei electrice se poate instala şi exploata până la puterea maximă instalată de 100kW.
Necesarul mediu de energie electrică, pentru o familie cu 4 membri ce locuieşte într-o casă de cca. 150 mp, este de 4-6 kWh/zi, energie ce poate fi acoperită, şi pe timp de iarnă, cu o instalaţie fotovoltaică cu puterea instalată în panouri de până la 2500 W.
Costul unei instalaţii de producere a energiei electrice din sursă solară, variază de la 1,6 până la 2,1 euro / Watt instalat, în funcţie de tipul acesteia (on grid sau off grid), de condiţiile de instalare şi de puterea instalată.
Pentru dimensionarea corectă a unei astfel de instalaţii sunt necesare calcule de bilanţ energetic, proiecte de instalaţii precum şi un concept de arhitectură care să permită utilizarea întregului potenţial al soarelui din zona în care urmează a se construi sau moderniza casa.
Astfel de proiecte, precum şi consultanţă tehnică necesară, pot fi elaborate şi oferite, de specialist CAD-ON.