Intrarea în legalitate a balcoanelor extinse fară autorizaţie
Autorităţile spun că se încalcă legea, proprietarii spun că legea e prea rigidă şi nu le permite uneori autorizarea şi nici măcar intrarea în legalitate a anumitor construcţii, ca de exemplu a balcoanelor, fie ele perimetrale sau construite dincolo de perimetrul balcoanelor existente.
Dacă în şedinţele de Consiliu Local din anii trecuţi, consilierii locali votau „la pachet” cu o singură ridicare de mână, zeci de planuri urbanistice de detaliu sau zonale şi intrări în legalitate pe bandă rulantă, începând cu 1 Februarie 2012 situaţia s-a schimbat radical. Odata cu intrarea în vigoare a Ordonanţei 7/2011 “Nu pot fi iniţiate şi aprobate documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire”, prevede articolul 56.1 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2011.
Astfel, după intrarea în vigoare a ordonanţei amintite, mii de proprietari de balcoane extinse, s-au văzut în situaţia în care autorităţile îi somează să intre în legalitate, uneori „ajutate” de vecinii care reclamau existenţa construcţiilor neautorizate, însă legea nu le permite.
Pentru persoanele care locuiesc la parter, faptul că nu au balcon reprezintă, de foarte multe ori, un inconvenient. Balconul înseamnă câţiva metri în plus pe care îi poţi utiliza în diverese moduri: îţi poţi prelungi livingul sau bucătăria, îţi poţi face o mică seră sau bibliotecă sau poţi depozita pur şi simplu anumite obiecte care îţi cam încurcă locul în restul casei. Însă, la noi, gustul pentru frumos a dispărut. Pe trotuare, în spaţiile destinate zonelor verzi, în jurul blocurilor, se fac construcţii, garaje, la primul metru patrat liber se găseşte careva să-l împrejmuiască şi să-şi parcheze maşina.
Nu spune nimeni să nu fie extinse anumite balcoane sau să mansardezi un bloc, sau să îţi izolezi termic o locuinţă, însă ar fi mult mai estetic să se respecte arhitectura blocului şi a zonei. Extinderea unui balcon după un proiect zonal, în care toate din zonă să fie la fel, mansardarea blocului astfel încât toate din zonă să fie la fel. Izolezi termic o locuinţă, astfel încât să fie respectată culoarea blocului, sau măcar locatarii să se pună toţi de acord la o culoare!
Analiza fenomenului urbanistic în Iaşi şi în toată ţara, presupune o discuţie îndelungată, aşa că vom rămâne la subiectul principal al discuţiei, cel al extinderii balcoanelor.
Pentru o întelegere cât mai bună a fenomenului, trebuie delimitate câteva situaţii:
- Situaţia balcoanelor construite sub perimetrul balcoanelor existente deasupra.
Aceasta este cea mai simpla dintre toate, deoarece în cazul acestui tip de construcţii, actualul regulament de urbanism pe baza căruia se desfăşoară activitatea de autorizare a construcţiilor în orasul Iaşi, permite atât edificarea de noi construcţii cât şi intrarea în legalitate a balcoanelor deja construite cu respectarea indicatorilor şi restricţiilor din certificatul de urbanism şi cu întocmirea expertizelor şi celorlalte documentaţii necesare. - Situatia balcoanelor extinse dincolo de perimetrul balcoanelor existente deasupra, inclusiv pe spatiul verde din jurul blocului:
Construirea unei extinderi, pornind de la spatiul unui balcon existent sau de la perimetrul aflat sub balcoanele deja existente, presupune spargerea zidurilor exterioare pentru a putea fi extinse camerele de locuit, ceea ce poate afecta structura de rezistenţă a blocului. Mai mult decât atât, dacă construcţia se întinde inclusiv pe spaţiul verde, care aparţine tuturor proprietarilor blocului, este necesar acordul tuturor locatarilor.
În cazul acestor tipuri de extinderi a balcoanelor, intrarea în legalitate în baza autorizaţiei de construcţie este mai dificilă deoarece multe dintre ele nu respectă indicatorii de ocupare şi utilizare a terenului, menţionaţi în Certificatul de Urbanism, astfel că, pentru intrarea în legalitate ar trebui întocmite planuri urbanistice zonale, însa după cum am amintit mai sus, întocmirea acestora a fost restricţionată prin Ordonanţa 7/2011. Aşadar, proprietarii unor astfel de construcţii sunt oarecum la mila autorităţilor care ar putea dispune demolarea lor şi aducerea la starea iniţială, asta până la intrarea în vigoare a noului PUG al oraşului, care vine însoţit de un nou regulament de aplicare şi care ar urma să aibă loc în cursul anului viitor.
Pentru o analiză obiectivă a situaţiei şi pentru a afla dacă pot intra în legalitate cu construcţia, beneficiarii trebuie să solicite eliberarea unui Certificat de Urbanism în scopul „Extindere balcon” şi apoi să consulte un proiectant pentru a interpreta cele scrise în certificat.
Pentru construirea unui balcon fără autorizaţie de construire, Legea 50/1991 modificată şi republicată prevede aplicarea unor sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 10.000 RON.
Totuşi, trebuie ştiut că în baza art. 31, din Legea 50/1991 modificată şi completată – Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei, astfel că proprietarii de balcoane extinse în urmă cu cel puţin 2 ani, nu mai pot fi amendaţi. Însă, pot fi somaţi să intre în legalitate.