Intabularea mansardelor deasupra blocurilor existente – misiune imposibila
De la intrarea în vigoare, la 1 septembrie 2014, ordinului ANCPI 700/2014 a creat confuzie, derută şi revoltă în toată ţara. Unul dintre motivele acestor stări, este acela că prin intrarea sa în vigoare, ordinul a introdus două condiţii cumulative, obligatorii pentru intabularea mansardelor construite deasupra blocurilor existente.
Intabularea întregului bloc
Prima condiţie este aceea ca toate apartamentele din blocul deasupra căruia a fost construită mansarda, să fie intabulate. Condiţia este foarte greu de îndeplinit, pentru că majoritatea apartamentelor fie nu sunt deloc intabulate, fie au doar cărţi funciare pe vechile modele, neavând şi număr cadastral, adică intabulare. O variantă pentru îndeplinirea condiţiei ar fi ca proprietarul mansardei să găsească o soluţie de a-i convinge pe proprietarii apartamentelor să şi le intabuleze, cel mai sigur, pe cheltuiala sa.
Acordul tuturor proprietarilor
A doua condiţie, ce trebuie îndeplinită cumulativ cu prima, este aceea ca toţi proprietarii apartamentelor din blocul mansardat, să îşi dea acordul în faţa notarului, că cedează o parte din cota indiviză aferentă apartamentului lor şi o transferă apartamentelor ce urmează a fi intabulate la mansardă.
De asemenea, şi această condiţie este greu de îndeplinit, mai ales că multe apartamente sunt ipotecate iar acest lucru presupune şi acordul băncii pe lângă cel al proprietarului, lucru greu de obţinut.
Soluţia Oficiului de Cadastru – altă misiune imposibilă
Cum era de aşteptat, numărul mare al proprietarilor de mansarde, nemulţumiţi de noile reglementări, au forţat Oficiul de Cadastru să vină cu clarificări şi soluţii la problema lor. Însă soluţia oferită de OCPI, pare şi mai greu de realizat.
Potrivit propunerii, este necesară o asociere între asociaţia de proprietari şi constructorul mansardei, iar pentru realizarea acestei asocieri, prima etapă constă în încheierea unui acord de principiu între cele două părţi. Încheierea acordului de principiu în vederea scoaterii „terasei“ blocului din „părţile de uz comun“ (PUC) ale imobilului, urmată de identificarea acesteia ca o unitate locativă de sine stătătoare.
Apoi, trebuie recalculate cotele din PUC aferente fiecărui apartament şi alocarea unui identificator unic pentru terasă.
Pentru scoaterea terasei din PUC, este nevoie de documentaţia cadastrală şi de un certificat de urbanism eliberat de Primărie, precum şi de un act notarial.
Efectul scoaterii terasei din PUC este că aceasta va avea acelaşi statut cu celelalte apartamente, coproprietarii terasei sînt în acelaşi număr cu proprietarii apartamentelor de pe scară, iar juridic, coproprietatea forţată şi perpetuă se transformă în coproprietate voluntară şi temporară.
Astfel, dreptul de proprietate asupra terasei va fi supus regulilor comune în ceea ce priveşte ieşirea din indiviziune. Pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra terasei, va fi nevoie de un contract de vînzare-cumpărare şi eventual de ieşirea din indiviziune.
Apoi, mansarda trebuie înscrisă în Registrul Cărţii Funciare, în baza documentaţiei cadastrale şi a certificatului de urbanism eliberat de Primărie. Potrivit OCPI, această variantă prezintă „avantajul legalităţii, al asigurării finalităţii demersului şi al siguranţei“.
Dacă există o majoritate care este de acord, cei care nu sunt de acord pot fi daţi în judecată, pentru că în ieşirea din indiviziune, acordul acestora să se substituie cu acordul dat de instanţă. Cei care nu sunt de acord vor beneficia însă de toate avantajele de care vor beneficia toţi proprietarii imobilului“.
În concluzie, proprietarii mansardelor trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că rezolvarea problemei, nu e aproape.