Importanţa angajării dirigintelui de şantier
Dirigintele de şantier este specialistul în construcţii, angajat al viitorul proprietar, rolul său fiind acela de a supraveghea desfăşurarea şantierului în cauză. Om al beneficiarului, dirigintele de şantier are dreptul să ia orice decizie cu scopul de a fi îndeplinite cerinţele viitorului proprietar deoarece sarcina sa este aceea de a verifica firma de construcţii în cauza şi de a se asigura că toate etapele de construcţie sunt realizate corect.
Specialistul în cauză trebuie să fie o persoană calificată şi autorizată de Inspectoratul de Stat în Construcţii. În funcţie de gradul de dificultate al unei construcţii, în proiectul tehnic al viitoarei case, este specificat şi gradul de autorizaţie pe care trebuie sa îl aibă un diriginte/inspector de şantier.
De ce este important să angajați un diriginte de şantier:
- Majoritatea inginerilor care fac dirigenție de șantier sunt liber profesioniști, (în general PFA), care își obțin clienții prin recomandări din partea proiectanților sau ai altor clienți. Căutați un diriginte care sa mearga des pe șantier și se implică, care verifică şi nu doar întocmește hârtii. Găsiți omul potrivit înainte de a începe lucrările și eventual chiar înainte de a angaja constructorul. Este bine să asiste de la început la discuțiile cu echipa de meșteri, pentru ca vă va fi de mare ajutor.
- Chiar dacă un diriginte înseamnă o cheltuială suplimentară, cele câteva sute de lei pe lună reprezintă puțin în raport cu valoarea investiției.
- Dirigintele de şantier este omul dumneavoastră – este plătit să vegheze la aplicarea strictă a proiectului. Cu un om de specialitate în şantier si care nu are legatură cu constructorul, puteți avea mult mai multă siguranță că meșterii și-au făcut bine treaba si îl va determina pe constructor să fie mai grijuliu în ceea ce priveşte risipa de materiale, menținerea ordinii, etc.
- Dirigintele de șantier va întocmi documentația de execuție (procese verbale, condică de betoane, etc.) care se va atașa la cartea construcției. Această documentație, arată că proiectul de execuție a fost aplicat și este o garanție a calității lucrării.
- În fața controalelor venite din partea Inspectoratului de Stat în Construcții sau a serviciului de Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei, aveți nevoie de o persoană care cunoaște legea și procedurile. Altfel, din cauza neștiinței, care nu vă absolvă, puteți încasa amenzi sau puteți deveni victima unor abuzuri.
- Un șantier poate oferi multe situații neprevăzute. Chiar dacă ultimul cuvânt aparține proiectantului, când apare o astfel de situație, mai mulți specialiști înseamnă mai multe păreri și în general soluții mai eficiente. De aceea un Diriginte de șantier cu ani de practică “a vazut multe”, ţinând cont că în mod normal poate avea câteva șantiere simultan.
Obligaţiile dirigintelui de şantier
- Să verifice, înaintea începerii lucrării, dacă există autorizaţiile de construcţie şi dacă sunt gata. Rolul acestuia este acela de a asigura proprietarul de toate avizele necesare unei lucrări de construcţii.
- De a participa la licitaţiile firmelor de construcţii pentru obţinerea lucrării în cauză, de a participa la contractul dintre beneficiar şi firma în cauză, de a verifica claritatea clauzelor menţionate în contractul respectiv.
- Specialistul autorizat trebuie să participe la ridicarea şi finalizarea lucrării. Acesta trebuie să se asigure ca firma în cauză realizează imobilul după proiectul arhitectural, conform contractului semnat, al reglementărilor tehnice în vigoare.
- Acesta trebuie să verifice dacă persoanele implicate în construcţie sunt calificate pentru munca pe care o realizează, totodata având dreptul de a le interzice implicarea în cazul în care etapa respectivă nu este de competenţa lor.
- De a se asigura că, în construcţia în cauză, sunt folosite cantităţile exacte de materiale specificate în proiect.
- Dirigintele de şantier trebuie să verifice dacă perioada de finalizare a unei etape coincide cu data menţionată în contractul semnat între beneficiar şi constructor. După terminarea fiecărei etape, acesta trebuie să semneze, împreuna cu constructorul, procesul verbal de recepţie calitativă. In plus, acesta trebuie să se asigure că Inspectoratul de Stat în Construcţii verifică finalizarea şi calitatea fiecărei etape.
- Persoana plătită de voi pentru a vă supraveghea lucrarea trebuie să verifice calitatea materialelor folosite şi să interzică utilizarea anumitor materiale care nu au certificat de calitate sau agrement tehnic.
- Acesta este îndreptăţit să oprească şi să demoleze lucrarea dacă aceasta nu este realizată corespunzator proiectului său dacă arhitectul doreşte utilizarea unor tehnici sau materiale noi.
- Dirigintele de şantier trebuie să menţină legătura, pe tot parcursul lucrării, cu beneficiarul şi cu proiectantul şi să anunţe orice neclaritate aparută şi orice problemă care poate pune în pericol sănătatea viitoarei construcţii.
- În faza de recepţie a lucrărilor, dirigintele de şantier trebuie să participe la întocmirea actelor de recepţie, punând la dispoziţia membrilor din comisia recepţiei documentaţia şi actele necesare, strânse pe parcursul desfăşurării lucrării.
- Totalitatea plăţilor sunt efectuate de către dirigintele de şantier, acesta oferind chitanţe beneficiarului şi cerând chitanţe de la firma de construcţii în cauză.
- În cazul în care apar diverse probleme în perioada de garanţie, acesta trebuie să se asigure că firma de construcţii în cauză realizează reparaţiile pe banii săi.
- Acesta trebuie să ofere beneficiarului locuinţa la cheie însoţită de cartea tehnică a construcţiei.
În concluzie, pentru o construcţie sănătoasa şi sigură, este indicat să faceţi un efort minim şi să angajaţi un diriginte de şantier.
CadOn Iaşi vă oferă servicii profesioniste de proiectare construcţii civile, cadastru şi topografie, studii geo şi certificări energetice. De asemenea, oferim consultanţă tehnică de specialitate şi întocmim dosare în vederea obţinerii autorizaţiilor de construcţie sau alte acorduri şi avize necesare.
Ai un proiect la care visezi? Contactează-ne prin completarea formularului de mai jos sau la numarul de telefon 0755.133.980 şi te vom ajuta sa îl pui în aplicare.