Dimensionarea corectă a scărilor într-o locuinţă
Scara este un element important în construcţia unei case, iar dimensionarea ei corectă este deseori ratată. Pentru a construi corect o scară sau un ansamblu de scări, trebuie să existe un plan înainte de începerea construcţiei sau să existe înţelegere cu privire la distanţa dintre etaje, rampă, numărul rampelor, grinda de vang, înălţimea treptelor, numărul de podeste, etc.
Treapta este parte din masa scării pe care călcăm, această treaptă trebuie să fie destul de lată pentru a putea rezema piciorul iar suprafaţa trebuie să ofere aderenţă ca să nu alunecăm. De obicei se preferă ca treapta să aibă lungimea (l) de 29 cm, iar contratreapta de 17 cm, însă lungimea poate fi şi un pic mai scurtă cum ar fi de 27 de cm, însă nu coborâţi sub 27 de cm pentru că unii oameni cu masură mare la pantof nu pot călca cu încredere pe treaptă dacă aceasta este prea scurtă. În Marea Britanie legislaţia pentru trepta minimă este de 220 mm (22 cm) însă este mult prea mică pentru un adult.
„Normativ privind criteriile de performanţă specifice rampelor şi scărilor pentru circulaţia pietonală în construcţii” este un document legal care ne ajută să construim scări corecte fără să punem viaţa cuiva în pericol. Acest normativ ne oferă o formulă pentru stabilirea dimensiunilor treptelor si contratreptelor.
2 h + l = 62 ÷ 64 cm
Tot acest document ne spune că h max. să nu fie mai mare de 16 cm pentru că unele persoane cu dizabilităţi au probleme la urcatul treptelor cu contratreapta mai înaltă de 16 cm. Recomandarea mea este să nu fie mai mare de 16 cm, iar această dimensiune ajută nu doar persoanele cu dizabilităţi ci şi persoanele cu o anumită vârstă, femeile gravide, copii etc. O contratreaptă obişnuită are între 16,5 şi 17,5 cm.
Un lucru de luat in considerare este gradul de aderenţă al treptelor. Deşi toată lumea ştie că nu ai voie să alergi când cobori sau urci scările, însă cu toate astea acest lucru se întâmplă destul de des. Este bine ca partea marginală a treptei să fie prevăzută cu o suprafaţă antiderapantă, în special pe scările de la intrare în locuinţă din scările amplasate în spaţii ude sau umede (cum ar fi un beci).
Lăţimea scărilor este dată de numărul de fluxuri, adică numărul de persoane care pot trece prin acel loc simultan. Dacă este vorba de o clădire publică, cum ar fi un spital, am avea nevoie de două sau mai multe fluxuri însă într-o locuinţă este necesar un singur flux. Dacă vorbim de blocuri de locuit multietajate atunci avem iar nevoie de două fluxuri. O scară cu un flux are minim 90 de centimetri lăţime.