Cerințele minime de performanță energetică în 2021
Cerințele minime de performanță energetică intră în vigoare începând cu acest an și duc la schimbări majore în ceea ce privește procesul de autorizare și execuție atât pentru construcțiile noi, cât și pentru cele care au fondul construit.
O clădire al cărui consum de energie este aproape egal de zero reprezintă o construcție cu o performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie este acoperit în proporție de 30% cu energia din surse regenerabile. Un aspect esențial este acela ca proporțiile minime de energie din surse regenerabile se stabilesc prin hotărârea Guvernului. Se analizează și se stabilesc periodic cerințele minime de performanța energetică în funcție de obiectivele propuse.
Cerințele minime de performanță energetică stabilite în metologie, țin seama de asigurarea condițiilor de climat interior sănătos, confortabil și în aceeași măsură de calitatea corespunzătoare a aerului interior. Toate acestea pentru a preveni anumite efecte negative, cum sunt ventilarea necorespunzătoare sau condițiile locale.
După cum am menționat mai sus, cerințele se revizuiesc la intervale regulate, dar nu mai mult de 5 ani și se actualizează atunci când este necesar pentru a reflecta progresul tehnic în domeniul construcțiilor.
Studiile de eficiență energetică
Este deja cunoscut că prin certificatul de urbanism emis de către autoritățile administrației publice competente, în vederea obținerii autorizației de construire, se va solicita întocmirea unui studiu cu privire la fizabilitate din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător. Acest studiu mai poartă și denumirea de studiu SAER.
Cui îi sunt aplicate aceste cerințe minime de performanță energetică?
Aceste cerințe sunt aplicate clădirilor noi sau unităților de clădire renovate, în scopul creșterii performanței energetice globale a clădirii. Sunt exceptate de la aplicarea cerințelor minime de performanță energetică clădirile și monumentele protejate prin lege, la care dacă se aplică aceste cerințe, se poate modifica în mod inacceptabil caracterul sau aspectul exterior.
De asemenea excepția se aplică și la clădirile provizorii și la cele nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie.
Cu riscul de a ne repeta, ținem să vă precizăm că atât metodologia, cât și cerințele minime de performanță energetică a clădirilor, precum și reglementările tehnice specifice se revizuiesc ori de câte ori se justifică din punct de vedere tehnic, dar cel puțin odată la 5 ani.