Cărămidă sau BCA? Din ce este mai indicat să construiești?
În primul rând, trebuie să știi că și BCA-ul este tot un tip de cărămidă, dar în vorbirea curentă termenii sunt folosiți ca și cum ar fi diferiți.
În general românii atunci când vorbesc despre cărămidă, fac referire la elemente de zidărie care sunt concepute din argilă arsă. BCA-ul reprezintă și el tot un element de zidărie, însă tehnologia de execuție diferă.
S-au creat o multitudine de teorii în jurul celor două tipuri de materiale, unele dintre ele de-a dreptul conspiraționale.
Cărămidă sau BCA? Care este mai rezistent?
Elementele de zidărie care sunt alcătuite din argilă arsă au în general rezistență la compresie de cinci ori mai mare decât cele făcute din beton celular autoclavizat. Această rezistență mai mare vine la pachet și cu o greutate mai mare. Dacă ar fi să aplicăm strict acest criteriu, ar trebui să construim toate casele din metal, un fapt de ne-acceptat.
Este acesta un criteriu de selecție? Noi considerăm că nu, din moment ce majoritatea structurilor de rezistență nu mai sunt pe zidărie, ci pe cadre din beton, mai exact spus rezistența este preluată integral de către: pereți, stâlpi, grinzi și planșee din beton armat.
Cărămidă sau BCA, care izolează mai bine?
În general, un material de construcție cu cât are densitate mai mică, cu atât izolează termic mai bine. Vă informăm că BCA-ul are o conductivitate termică cam de circa două ori mai mică decât în cazul cărămizii. De aici rezultă faptul că, pierderile de căldură sunt de circa patru ori mai scăzute.
Reprezintă acest element o cheie de selecție? Puțin probabil, atâta timp cât izolația termică dată de către polistiren este de cinci ori mai bună decât cea din argilă arsă. În majoritatea cazurilor, termoizolația se face prin elemente de termoizolație termică.
Cărămidă sau BCA? Sănătate, protecția mediului și igienă
Atât în cazul cărămizii cât și în ce al BCA-ului, procesul de producție dar și cel de livrare pe amplasament este unul destul de costisitor din punct de vedere al consumului de energie, generând noxe și dioxid de carbon.
Care dintre cele doua materiale se comportă mai bine la foc?
Atât BCA-ul cât și cărămida se comportă bine sub acțiunea focului.
Din punct de vedere al clasei de reacție la foc, ambele materiale îndeplinesc condițiile maximale, mai exact sunt materiale inconbustibile. Ce înseamnă acest lucru? Că atât cărămida cât și BCA-ul nu participă la dezvoltarea unui incendiu.
Mai există și un al doilea criteriu de luat în calcul și anume rezistența la foc. În acest caz BCA-ul este cam de două ori mai rezistent, adică își menține performanțele un timp mai îndelungat.
În concluzie, care este materialul optim pentru o construcție?
Așa cum am putut observa, nu există un singur criteriu de selecție și trebuie să ținem cont de un cumul de informații atunci când alegem materialul optim pentru construcția dorită. Totul se rezumă la o problemă de percepție: construiești din materialul care ți se pare optim stilului tău.