Amenzi substanțiale pentru încălcarea sistemului calității în construcții
Legea 7/2020 promulgată prin Decret nr7/2020 în data de 06 ianuarie 2020 aduce modificări Legii 10/1995 când vine vorba de calitatea construcțiilor.
Vă informăm că sistemul calității este vital pentru lucrările de execuție și respectarea acestuia este una obligatorie. Tocmai de aceea legea 7/2020 ridică valoarea sancțiunilor aplicate, astfel pentru nu mai putin de 10 aspecte ale sistemului calității sunt mărite aceste sancțiuni.
Valoarea amenzilor care se aplică acestor sancțiuni poate luari valori începând de la 1.000 de lei și poate să ajungă și la colosala sumă de 100.000 lei.
Cele mai ridicate sancțiuni se aplică următoarele abateri:
- Executarea unei noi construcții, precum și desfințarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autoziare și execuție.
- Realizarea de construcții care nu dețin proiect sau care au proiecte neverificate de către specialiști atestați conform prevederilor legale în vigoare.
- Încălcarea prevederilor referitoare la cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor prevăzute în regelementările tehnice în vigoare la data execuției lucrării.
- Recepționarea construcției de către investitor cu încălcarea prevederilor legale.
- Elaborarea unor proiecte incomplete, care prezintă anumite soluții neconforme, care conduc la nerealizarea nivelului de calitate al construcțiilor. Odată cu constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor în vigoare, proiectantul este obligat să completeze sau să refacă documentația tehnică, pe cheltuială proprie.
- Însușirea de proiecte incomplete de către specialiști verificatori, care prezintă soluții neconforme sau care au neconcordanțe între secțiunile acestora, conducând astfel la nerealizarea nivelului de calitate al construcțiilor.
- Elaborarea expertizelor tehnice incomplete, care nu respectă prevederile reglementărilor tehnice în vigoare
- Nerespecatrea obligațiilor prevăzute la art.22 lit. f), f1) și art.27 lit. g) și h).
După cum am putut observa sunt vizați toți factorii implicați în sistemul calității: investitori, proiectanți, experți tehnici, verificatori de proiect, executanți, diriginți de șantier.
Toate aceste sancțiuni au menirea de a asigura calitatea corespunzătoare a lucrărilor de execuție la construcții. Trebuie să fie respectați toți pașii în realizarea lucrărilor de execuție, întrucât fiecare pas în parte are importanța sa și trebuie să fie realizate conform legislației în vigoare.
Documentația trebuie să fie completă și în acelați timp conformă, prin includerea certificatului de urbanism, acorduri și avize, studiul topografic si geotehnic, D.T.A.C, caiete de sarcini și proiectul tehnic.
La verificări trebuie să participe dirigintele de șantier (din partea beneficiarului) dar și responsabilul tehnic cu execuția (din partea executantului). De asemenea calitatea materialelor trebuie aprobată prin certificate, buletine și rapoarte de verificare, declarații de performanță.
Trebuie să amintim în finalul articolului că și documentația privind urmărirea comportării în timp a construcției este esențială, etapă care din păcate este neglijată de mulți investitori.