Acoperișul casei
Acoperișul unei case este acel element esential dintr-o constructie deoarece detine un rol esențial si anume impiedică pătrunderea precipitaților în interior. Înainte de a demara construcția unei case trebuie să știți din ce elemente este alcătuit un acoperiș:
- căpriori
- cosoroabe
- coamă
- dolie
- grinzi
- pene
- clești
- contravântuiri
- stâlpi
- popi de susținere
- astereală
Forma pe care o poate deține un acoperiș
- Cu o singură pantă- având o formă simplă, adaptată în general pentru clădirile care au caracter provizoriu sau de importanță mică.
- Cu două pante- forma poate să fie utilizată și la construcțiile industriale care dețin au o lungime mare în raport cu lățimea.
- Cu patru pante- forma optimă pentru clădirile dreptunghiulare în plan. Acest acoperiș este folosit în general pentru clădirile civile, dar și pentru cele industriale.
- Cupole sau bolți- forma lor putând fi în arc de cerc, ogivă, parabolă.
Elementele care fac parte dintr-un acoperiș:
- Picătura streșenii- reprezintă linia cea mai de jos a acoperișului, în general pe orizontală si îndeplinește și o funcție estetică, decorând aspectul acoperișului.
- Dolia- din punct de vedere constructiv dolia este punctul de intersectie între două ape ale acoperișului.
- Coama- Coama unui acoperiș reprezintă punctul în care două planuri opuse ale învelitorii se unesc. Poate fi și cel mai înalt punct al unui acoperiș, reprezentat de o linie orizontală unde se intersectează două zone opuse ale învelitorii, dar poate fi și o pantă de intersecție oblică.
- Creasta- coama de vârf a unui acoperiș care adesea este în orizontală
- Vârful- punctul de intersecție a pantelor
- Strașina- este prelungirea acoperisului dincolo de fațada casei dar si partea care depășește zidurile exterioare ale clădirii.
Care sunt pasii necesari construirii unui acoperiș?
Pasul 1 – Montarea barnelor si a popilor
- Lemnul din care sunt realizate barnele nu trebuie sa fie putred sau sa prezinte urme de mucegai;
- Barnele se monteaza pe conturul casei, fixandu-se pe centura de beton prin elemente de fier-beton. Acestea se monteaza in momentul in care se toarna placa (centura) casei;
- Prin dispunerea lor, barnele sustin intreaga greutate a invelitorii pe care o montam in ultimul pas al proiectului;
- Se monteaza apoi popii (stalpii verticali de sustinere), peste care se fixeaza apoi coamele;
- Dimensiunile popilor si a coamelor determina atat inaltimea acoperisului, cat si gradul de inclinare al acestuia;
- Stabilitatea popilor in structura acoperisului este determinata de fixarea penelor (din lemn sau din metal). Penele pot fi: de coama, de varf sau de cosoroaba.
Pasul 2 – Fixarea capriorilor
- Capriorii sunt elementele care dau forma acoperisului, in functie de asezarea lor;
- Intr-o prima faza, capriorii sunt acoperiti cu astreala – scanduri din lemm cu rol in sustinerea invelitorii acoperisului;
- In cazul invelitorilor metalice (mult mai usoare decat cele din ceramica sau beton), scandurile din lemn se pot inlocui cu sipci din metal;
- Astreala nu este un element vizibil al acoperisului, deci ca alternativa pentru scanduri sau sipci, se pot folosi chiar si scandurile pentru realizarea cofrajelor;
Pasul 3 – Montarea foliei anticondens
- Folia anticondens protejeaza capriorii, astreala si stratul termoziloant in fata infiltratiilor de apa ce pot ajunge sub invelitoare;
- Folia anticondens se monteaza pe intreaga suprafata a acoperisului, de la streasina la coama;
- Peste folia anticondens se monteaza apoi sipcile verticale si orizontale, peste care se va monta, in ultima etapa a proiectului, invelitoarea acoperisului. Pe langa rolul de sustinere pe care il asigura, aceste sipci asigura si o foarte buna ventilatie.